Czarna porzeczka Hortex nie tylko na Święta

Czarne porzeczki doskonale smakują się przez cały rok. Teraz Hortex wprowadził je w postaci mrożonej, więc możemy cieszyć się nimi nie tylko latem. Wyborny smak przygotowanych z nich konfitur doskonale złamie słodycz każdego deseru oraz bardzo dobrze skomponuje się z mięsem. Będą niezastąpione w przygotowaniu świątecznych potraw.

Pachnące czarne porzeczki tuż po zbiorach umyto i poddano procesowi mrożenia. Dzięki wykorzystaniu najnowszej technologii głębokiego, szokowego (bardzo szybkiego) zamrożenia, Czarne porzeczki Hortex zachowują smak i walory zbliżone do świeżych owoców. Doskonale smakują przez cały rok. Idealnie nadają się koktajli, ciast, konfitur, soków i nalewek.

Dostępne są w opakowaniu 450 g w cenie – 4,99 pln

Tort makowy

Składniki

Ciasto

Krem

Konfitura

Przepis

Jajka ubij z cukrem (150 g) na puszystą masę. Po ubiciu do masy powoli dosyp mąkę i delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy o wymiarze 16 cm. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Przygotuj konfiturę – łyżeczkę żelatyny namocz w 4 łyżeczkach zimnej wody. Porzeczkę wymieszaj z cukrem i szczyptą kardamonu, gotuj ok 20 minut, wymieszaj z namoczoną żelatyną. W oddzielnym garnuszku rozpuść czekoladę. Odstaw do wystygnięcia. Ubij śmietanę i podziel na pół. Połowę śmietany wymieszaj z ostudzoną czekoladą. Pozostały cukier (100 g) rozpuść w wodzie (100 ml).

Wystudzony biszkopt przekrój na trzy równe części. Każdą z nich nasącz wodą z cukrem. Następnie jedną warstwę przełóż konfiturą z porzeczki i bitą śmietaną, a drugą bitą śmietaną z czekoladą. Wygładź brzegi i wierzch tortu, wstaw na 30 minut do zamrażalki. Następnie wykończ masłem kakaowym. Smacznego!

dostarczył infoWire.pl